Published

Gradio nedir? ML modeller ile farklı projeler yapabiliriz! 💖

Yazar
  • avatar
    İsim
    Elif Nur Karakoç

Selam! 😊

Bu yazımda yeni keşfettiğim Gradio değineceğim. Gradio’nın kendi sitesinde tam olarak şöyle tanımlanıyor: “Gradio is the fastest way to demo your machine learning model with a friendly web interface so that anyone can use it, anywhere! “

Geliştirilme amacı, ML Topluluğundaki kişilerin geliştirdiği modellerini başkaları ile paylaşabilmeleri için bir web arayüzü sağlamak. Dışarıya açık bir API dokümantasyonu da var. Kısacası elimizde Python ile geliştirilmiş bir interface ve API var, aslında API ile kendi FE projelerimizi de geliştirmemize fırsat sağlıyor.

Bende bu fırsattan yararlanarak iki proje geliştirdim. Bu projelerde kullandığım ML modellerini Hugging Face’in sitesinde gezinirken buldum. Bulduktan sonra bu linkteki bulunan makaleden yola çıkarak kendi Space’mi Gradio API ile oluşturdum. Deployment süreci kodu pushladıktan sonra başlıyor, devamında herhangi bir şey yapmamıza gerek yok.

Geliştirdiğim projeler:

1- Image Classification App: Bu projemde Microsoft’un “microsoft/beit-base-patch16-224-pt22k-ft22k” modelini kullandım. Sınıflandırma konusunda iyi diyebilirim. Yapmış olduğum projeme ve demosuna ulaşabilirsiniz.

CSR

2- English-Turkish Translate App: Bu projemde Facebook’un "facebook/m2m100_1.2B" modelini kullandım. Kısa cümleler ve birkaç kelime için çeviriyi güzel yapıyor ama uzun metinlerde maalesef başarılı değil ☹ Cümle uzadıkça API’dan dönen response time da uzuyor :/ Yapmış olduğum projeme ve demosuna ulaşabilirsiniz.

CSR

ML modeli olan farklı bir proje yapayım dersen güzel 😊 Hugging Face sitesinde farklı modellerde var, kurcalayınca güzel projeler çıkacaktır 😊

Okuduğun için teşekkürler 😊